Pranešimai

Rodomi įrašai nuo birželis, 2007

Lietuva, Latvija, Estija... tiesa?

Lietuvą kai kurie Zelandiečiai žino iš protėvių. Vakar važiavau į polikliniką, taksistė: iš kur tu? aš: iš Lietuvos taksistė: Lietuva, Latvija, Estija... Tiesa? aš: tiesa taksistė: mano senelis buvo iš Estijos Žiūrėjau per šią savaitę, kol ligos patale drybsojau, keletą filmų. Vieną galiu parekomenduoti: Interstate 60 (2002) - apie burtus gerus ir piktus, narkotikus, meilę ir teisininkus. Ir dar pora šiaip patiko, bet jie nepatenka į mano rekomenduojamų filmų lentynėlę (na... aš šiaip labai retai filmus rekomenduoju): Deja Vu - fantastinis detektyvas Jesus Camp - dokumentinis filmas ateistų arba vaikų teisių gynėjų lentynėlei apie taip, kaip radikalai evangelikai smegenis vaikams plauna. Dar žiūrėjau kinematografijos klasikos, kur iš esmės nepatiko: Maltese Falcon (1941 metų) - vienas bendradarbis sakė, kad čia jam vienas iš geriausių filmų šito žanro (nežinau koks žanras - gal nespalvoti gangsteriai?) Blade Runner (1982) - apie robotus, nieko gero.

Susikūriau sau televizorių

Kaip žinia gyvenu be televizoriaus, bet televizorius ne toks jau reikalingas daiktas, nes internete žiūrėti ir skaityti visko krūvos. Bet televizorius paprastai yra geras daiktas naujienoms žiūrėti, o internete naujienų video klipuose nepatogu žiūrėt, paspaudi ant kokio nors 1 minutės filmuko, palauki apie minutę, kol užsikrauna ir parodo jį visą trūkčiojantį... Spaudi ant kito filmuko ir vėl ilgiausiai lauki. Mano sprendimas - programa, kuri parsiunčia visus naujienų filmukus iš tvnz puslapio. Ir tai liepsiu šitai programai daryti kas porą valandų, o tuomet mano reikalas tik greitai peržiūrėti tuos filmukus ir tiek. (Dabar tik svarstau ar šitą programėlę platint NZ ar ne). O be to šiandien išsiaiškinau kaip veikia JNI Java programavimo kalboje (labai nepatogiai) ir kaip analogiškas dalykas ("native" kodo iškvietimas) veikia programavimo kalboje C# (tik truputį nepatogiai). Dar, Wikipedijoj perskaičiau, kad MMS protokolas naikinamas.

Lietuviška paieška

Na, Lietuvoje ko gero sunku su kokia nors Google ar Yahoo paieškos sistema galynėtis, bet lietuviams užsienietiškos paieškos sistemos nepritaikytos. Ar bandėt kada nors surasti interneto puslapius apie Joną Jonaitį (ar ko jūs ten ieškote tame internete)? Na manau, kad vistiek, ko nors lietuviško ieškojote per google. Galbūt net įvedėte tekstą su lietuviškom raidėm, maždaug tokį kaip "Jonas Jonaitis" (įskaitant kabutes) ir paspaudėte mygtuką ieškot. Man sako, kad tokia paieška suranda 760 puslapių. Nieko, 760 puslapių, pakenčiamai visai, bet ten gi ne viską surado apie Joną Jonaitį, nes tam, kad surastų viską, mums reikia gerokai gudresnės užklausos, maždaug tokios kaip "Jonas Jonaitis" OR "Jono Jonaičio" OR "Jonui Jonaičiui" OR "Joną Jonaitį" OR "Jonu Jonaičiu" OR "Jone Jonaityje" OR "Jonai Jonaiti" (927 rezultatai). Taigi idėja paprasta - sukurti svetainę su paieškos langeliu, kuri įvestus žodžius išlink

Vaivorykštė

Šeštadienį mačiau pačia priblatniausią vaivorykštę pasaulyje. Pilnas lankas, ryškus ryškus, tad iš parduotuvės pusę kelio ėjau atbulas, kad stebėt ją galėčiau. Sekmadienį nuėjau žiemos miego, atsiguliau 6-ą vakare miegot, atsibudau kiek prieš vidurnaktį ir nežinojau, ką daryt, nes miegot nesinorėjo daugiau... gal žiema baigėsi? Bet lyg ir ne, šiandien darbe nepasirodė 5 žmonės - peršalo matyt, tad pats įkarštis žiemos. Turiu dabar dokumentinį filmą apie vaikus, kurie serga kažkokia liga, dėl kurios nejaučia skausmo, tai be skausmo jų gyvenimas labai pavojingas... bet dar nepradėjau žiūrėt. Mano mėgstamiausia grupė šiandien: Reverend Horton Heat .

Virėjas, netuščiažodžiavimas, istorijos pamoka ant pinigų

Vaizdas
Šiandien buvo tos kepimo varžybos. Mano gamintą pyragą suvalgė visą, tad laikykim, kad pakenčiamas gavosi (alternatyvi teorija - programuotojams nerūpi maisto skonis). Ant lentos visi sudėjo paukščiukus - mūsų komandos įvertinimą. O po to kamputyje viena kolegė parašė štai ką: Vertimas: "Kas pagamino tiramisu, ar vesite mane? Joss" "Apgailestaujame, bet jis yra užimtas, tačiau asmuo atspausdinęs [patiekalų pavadinimų] etiketes yra neužimtas desperatiškas" Šiandien darbo reikalais parašiau labai trumpą 5 raidžių laišką, įskaitant kreipinį, atsakymą ir parašą. Laiškas atrodė taip: T, Yes L , kaip matot netuščiažodžiaujam. Ant 5 dolerių Zelandijos dolerio kupiūros yra zelandietis, pirmasis pasaulio žmogus įlipęs į Everestą, traktorius, kuriuo jis nusigavo į Everesto papėdę ir aukščiausias Zelandijos kalnas.

Virėjas aš

Vaizdas
Rytoj darbe tęsiasi kepimo varžybos. Praėjusią savaitę - maistą ruošė testuotojų komanda, rytoj ruošiame mes, programuotojai. Ta proga nusprendžiau juos pavaišinti kukurūzų pyragu (na ištirpinami irisai ir sumaišomi su kukurūzų lazdelėm). Bėda aišku Zelandijoj dėl to - ne viena. Nėr kur gauti kukurūzų lazdelių, nėr kur irisų gauti. Tad vietoj standartinių ingredientų susirinkau substitutus - pūsti kukurūzai (kažkoks tarpinis variantas tarp popkornų ir kukurūzų lazdelių) ir kramtomi karameliniai saldainiai be cukraus (vadinasi ir cukraus substitutas kažkoks). Iš viso to mano gaminimo liko puodas aplipęs karamele ir šitas pyragas: kuris dar ne iki galo sustings ir kurio vistiek rytoj neteks man beveik nė gabalėlio, nes kiti suvalgys. Gerai, kad beeidamas produktų 20 dolerių radau.

Transportas

Prieš mėnesį keliaudamas po pietinę salą buvau išsinuomojęs mašiną. Šiandien gavau nuo mašinų nuomos firmos gimtadieninę dovaną - tušinuką. Bet pirma mano reakcija, kai pamačiau nuo ko laiškas buvo maždaug tokia: o velnias, gal greitį viršijau ir man dabar pranešimą apie baudą atsiuntė? Bet ne pasirodo greičio neviršijau, o tušinuką rasiu, kur panaudot. Vakar, į vakarėlį važiavau su taksi, bet taksistas pamiršo skaitliuką įjungt, tad vietoj kokių 10 dolerių iš manęs paėmė tik 5. (Na ne visai komunizmas, bet pigu).

Regbis

Vaizdas
Vakar buvo gimtadieninis vakarėlis, bet jis baigėsi anksti vakare, tad išėjau į kitą vakarėlį, kuris baigėsi anksti ryte. Visai faina, su kažkokiu vaikinuku pasikalbėjau, kuris prie "Žiedų valdovo" animacijos dirbo, su kažkokiom merginom pakalbėjau, kurioms japoniškas pankrokas patinka. Šiandien "ryte" miegojau iki pavakarių (iki 15:30). Vos prie kompo pasėdėjau ir išėjau su pirmą kart gyvenime žiūrėti regbio varžybų (per TV) - visai pakenčiama, o be to Zelandijos komanda laimėjo. Po to nuėjom į kažkokį barą su prasta muzika nuo kurios pradėjo galvą skaudėt man ir išėjau namo. Namie įsijungiau pankroko, pažiūrėjau South Parko seriją ir nustojo galvą skaudėt.

Lietuva Zelandijoje ir mano gimtadieninis noras, linkėjimai dar vienai sukaktuvininkei

Šiandien rengiu vakarėlį, tad iš parduotuvės su didesniu kiekiu produktų grįžau su taksi. Taksistas paklausė iš kur mano akcentas ir sužinojęs, kad iš Lietuvos, sakė: "mano dukros šalis yra Lietuva, nes ji irgi gimusi 1990-aisiais". Mama, su gimtadieniu Tave! Ir, kas skaitot čia, palikit komentarą man su gimtadieniniu sveikinimu man. O be to, šiandien dar vienos mano bendradarbės gimtadienis. Tai jai irgi linkėjimai, bet kadangi ji zelandietė, tai nesupras lietuviškai.

Žodis

Išmokau naują žodį angliškai Thumbelina - Coliukė.

Iš Motiejaus Valančiaus blogo

Va ištraukėlė apie Da Vinčio paveikslą žemėj Lietuvos. Vyskupas Motiejus Valančius „Žemaičių vyskupystėje“ rašė: „[...] Metuose 1689 pabaigę darbą įskūrė (Kražių – red.) naujoj bažnyčioj. [...] Vidurį bažnyčios jezavitai (jėzuitai – red.) papuošė dvylika altorių dailidės darbo. Didžiajame pakabino gražią maliavonę arba abrozdą, išrašytą Valakų žemėj per Leonardą da Vincį. Maliavonė ta reiškė motinos dievo į dangų ėmimą. Maliavonė ta 7 mastų ilgumo, o 4 platumo, jezavitai Rymę pirkę būk už 600 raudonųjų. Metuose 1820 bažnyčiai griūnant mokslinyčios vyresnybė išėmusi maliavonę iš altoriaus nunešė į knyginyčią. Čia drėgny bebūdama pradėjo gesti ir pūti. Tuokart maliavojimo mokytojas norėdamas geriau ją užlaikyti, supjaustė į šratus. O tie ant kits kito sukloti dar spėriau būtinai supuvo. Žmonės sako vyskupą Jūzupą siūlojus už ją 300 raudonųjų“. Paimta iš Delfi " L. da Vinci kodo Lietuvoje beieškant "

Kaip veikia pasaulis

Juokinga, bet kai pabendrauji internete su kuo nors, tai panašu, kad nelabai skiriasi daugelio žmonių suvokimas kai kuriom temom nuo šitokio: Per egzaminą: - Na, papasakokite man, kodėl sukasi elektros variklis. - Jis elektrą gauna. Todėl ir sukasi. - Hmmm... O lygintuvas tai irgi elektrą gauna. Bet nesisuka? - O lygintuvas ne apvalus. Todėl ir nesisuka. - O elektrinė viryklė? Apvali? Bet nesisuka? - Ji kojytes turi. Jomis į žemę įsiremia. Todėl ir nesisuka. - Hmm... Nnnjooo... Aha, lemputė!!! - Ką lemputė? - Ji apvali, elektrą gauna, bet nesisuka. Ir kojyčių neturi, glotni visa. - Kaip tai neisuska? Sukasi. Vat kai jūs ją įsukinėjate, tai ir sukasi. - Hmm.. Taip... Tikrai... Pala, pala. Taigi aš ją suku, todėl jinai ir sukasi! - Tai žinoma, dėstytojau. Savaime juk niekas nesisuka. Pavyzdžiui, elektros varikliui - elektros reikia.

Nišinių kalbų problemos

Ar bandėt kada surasti per Google kokį nors straipsnį, kuriame būtų paminėtas koks nors lietuviškas žodis, bet kuriuo linksniu ir bet kuria gimine? Pvz. norint surasti svetaines, kurios minimi ateistai reikėtų maždaug tokios užklausos: ateistas OR ateisto OR ateistu OR ateiste OR ateistą OR ateistė OR ateistę OR ateistės OR ateistai OR ateistų OR ateisčių OR ateistėms OR ateistes OR ateistams OR ateistus OR ateistėmis angliškai tai būtų kiek paprasčiau: atheist OR atheists Ne, čia ne Google netobulumo problema, ne čia ne anglų kalbos gramatikos ypatybė (na tik minimaliai), o lietuvių kalbos, kaip nišinės kalbos problema. Bet koks produktas skirtas kalbos apdorojimui bus kuriamas pirmiausia kalbai turinčiai daug vartotojų. T.y. ne lietuvių kalbai. O tokių dalykų daug: Programos verčiančios kalbėjimą į tekstą. Gudresnė paieška dokumentuose. Programų bibliotekos žodžių linksniavimui. Automatizuotas gramatikos tikrinimas. Automatinės tekstų vertimo programos. Užklausų formavimas natūralia

Slaptažodžių tvarkymas, citatos ir lietuvių kalba

Slaptažodžiai Jeigu esi kaip aš ir laikaisi minimalių saugumo taisyklių, tai turi begalę slaptažodžių skirtingoms svetainėms ir jų visų neprisimeni. Tai iš esmės galima bent truputį pakoreguoti naudojant kokias nors programas skirtas slaptažodžių tvarkymui. Aš naudoju programą " Keepass ", kuri veikia ir Windows ir Linux aplinkose. Citatos Įvairios citatos apie tikėjimą ir nacionalizmą: http://www.blogas.lt/kinder/250411/ Lietuvių kalba Aš karts nuo karto internete vis ką nors parašau (tai komentarą kokį, tai į savo šitą internetinį dienoraštį), rašant norisi padaryti kuo mažiau klaidų, pastaruoju metu, daugelis programų turi galimybę tikrinti anglišką teksto rašybą (spelling), tačiau programų tikrinančių lietuvišką rašybą dar nėra tiek daug. Nuo 2-os versijos programa Firefox turi galimybę tikrinti rašybą. Pvz. jei užėję į delfi.lt komentarų skyrelį naujo komentaro laukelyje paspausite dešinį pelytės mygtuką ir pasirinksite meniu "Languages -> Add dictionaries"

XQuery standartas ir programa Nux

Šiandien susidomėjau standartu XQuery . Jis skirtas informacijai iš XML failų ištraukti. Jeigu jau išmanai XPath kažkiek, tai yra gerai, nes XPath yra XQuery dalis, bet prie jo dar pridedami ir papildomi dalykai, kurie leidžia sujungti duomenis iš skirtingų vietų panašiai kaip tai galima daryti su SQL. Viena iš programų/bibliotekų leidžiančių naudotis XQuery yra Nux .