13 + 666 = apsijuokėm minimaliai

Šiandien Lietuva išgarsėjo Naujoje Zelandijoje savo prietarais (nuoroda į straipsnį apie prietaringuosius lietuvius NZ spaudoje) Lietuvos avialinijos (Fly LAL) pakeitė savo identifikacijos numerį vertybinių popierių biržoje į kitokį, nes ankstesnis buvoLT0000126666.
„Aviacijoje, kaip jokioje kitoje srityje, visuomet buvo ir tebėra svarbūs skaičiai – tradiciškai visame pasaulyje laikomasi nuostatos vengti skaičių 13 ir 666. Visi žino, kad lėktuvuose nėra 13 eilės, stengiamasi išvengti ir skaičiaus 6 pasikartojimų. „flyLAL“ taip pat laikosi šios visuotinės tradicijos. Pačiu netikėčiausiu atveju tapo mūsų ISIN kodas, kuris baigiasi šešetais. Taigi laikydamiesi aviacijos „prietarų“ pakeisime ir jį“, - kodo pakeitimo priežastis papasakojo „flyLAL Group“ vadovas Linas Dovydėnas.
Apmaudu, kad LAL taip aiškina priežastis ir tokiu būdu skleidžia prietarus.

Taip, tiesa, daugelyje lėktuvų nėra 13 eilės, bet tai - ne dėl to, kad avialinijos yra prietaringos, o dėl to, kad būtų mažiau vargo su prietaringais keleiviais. Tuo tarpu vertybinės rinkos biržose identifikacijos numerio keleiviai paprastai nemato, tad ir pagrindo jam keisti nėra. Ir paaiškinti tas LAL atstovas galėjo teisingai, o ne aiškindamas apie avialinijų prietarus.

Nuoroda: straipsnelis Delfyje.

Komentarai

Vilma sakė…
:))) juokinga kažkaip.
kad trylika tai kažkaip, nu ok.
bet 666..., tuo labiau, kad ten 4 šešetai :D

bet japonai irgi prietaringi. pas juos nėra žymimas daugiaaukščiuose 13 aukštas ir 13 butas :p
Anonimiškas sakė…
tailandiečiai irgi nemėgsta skaičiaus 13. Name, kuriam gyvenau, buvo 12, AA, 14 ... aukštai :)

aš tai šios žinutės nelaikyčiau apsijuokimu..
scania gti sakė…
Kažkurioje šalyje įstatymu uždrausti trys šešetai automobilio numeriuose. Ne dėl prietarų, o iš draudėjų statistikos. Skaičiukais įrodyta, kad tas skaičius didina riziką :)
Eugene sakė…
o jei nepaslaptis, kurioje birzoje koteruojamos flylal akcijos?
Eugenijus
www.youlikeit.lt
Linas J sakė…
Scania, panašu, kad dėl neišmanymo uždrausti šešetai.

Viena iš labai dažnai daromų logikos klaidų yra ta, kad sutapimai laikomi koreliacija. Kita dažnai daroma klaida yra ta, kad koreliacija laikoma priežastingumu.

Trečia, paprastai tokie sutapimai atrandami ne darant kažkokias prognozes, o atliekant "duomenų kasinėjimą" (data mining), kai peržiūri krūvas duomenų ir ieškai sutapimų.

Tokiu būdu pvz. kažkas nustatė, kad rugpjūčio mėnesį gimusieji daro daugiausiai avarijų. Tačiau tokia post-hoc analizė tik parodo sutapimus ir neleidžia daryti jokių prognozių.

Trumpai tariant, statistinė analizė nesilaikant mokslinio metodo yra bevertė ir niekuo negeresnė už prietarus.
Linas J sakė…
Eugenijau, pasak šito straipsnelio - Varšuvos biržoj
scania gti sakė…
Šiaip tai nežinau, kokiu būdu skaičiavo savo skaičiukus skaičiuotojai, bet jei žmogui nepatinka koks skaičius - turi teisę pakeisti. Ne esmė... :)
P.S. Bijoti prietarų - irgi prietaras :)
Linas J sakė…
"bet jei žmogui nepatinka koks skaičius - turi teisę pakeisti."

Pakeisti teisę turi. Netgi turi teisę skleisti prietarus. Tačiau lygiai taip pat aš turiu teisę pasipiktinti prietarų skleidimu ir pasišaipyti iš tų tikinčių prietarais.
Raragana sakė…
man atrodo, kad nei jie "laikosi aviacijos taisyklių" nei ką. Tiesiog pritrūko PRščikai fantazijos, kaip dar kartą tą flalailą iškišti tai ir ištraukinėja nesamones. Gal nuo šiol stiuardesės spjaudysis per petį tris kartus, stuksens į medį kas kartą kai saugumo intro praves? Jėzau kaip siutas ima mane nuo tokių nesąmonių. O estai tuo metu garsėja kaip E-Stonia ir Skype išradėjai. Nu drąsių juokdarių kraštas esame, ne kitaip. Tiesiog liūtaširdžių.
Anonimiškas sakė…
ta progra persizegnojam
Anonimiškas sakė…
bet tai sureikšminot menkavertį dalyką. lyg nebūtų daugiau problemų ant Lietuvos... iš tikrųjų labai žema kalbėti taip apie Lietuvą, tuo labiau, kad dauguma čia besireiškiančių emigrantai... visur gerai, kur mūsų nėra. bet ne tik Lietuvoj vyksta absurdiški dalykai :)
Linas J sakė…
Lašas po lašo ir akmenį pratašo. Vienoj vietoj nutylėsi apie prietarų platinimą, kitoj ir žiūrėk žmonės jau ir tiki nesąmonėm. Žr. scania gti pateiktą pavyzdį apie draudimo kompanijas.
Akvilyte sakė…
O Lietuvoj dedasi tokie absurdiški dalykai, kad net baisu. Visokie Akropoliu statymai šalia Vingio parko, nauji butai ir teismai susiję su jais, kainos kyla tai ne dienomis, o valandomis. Net ir gamta išprotėjo. Kovo 6d atėjo į Lietuvą žiema:) čia tik šiaip pamąstymai.
Anonimiškas sakė…
http://whatson.delfi.lt/news/travel/article.php?id=16235028

ko tik nebūna :D o čia vis dėlto ne Lietuvoj :D smagus pasiskaitymas ;)
catch_a_glimpse sakė…
Cia netik su lektuvais taip,man ir nuostaba kele tik atvaziavus i UK: ne vienam viesbuti nebus kambario Nr 13,o restoranuose, kiek dirbau ir siaip is kolegu girdejau,nebus 13to staliuko. Maciau net Wine list'a kuriame nebuvo Nr 13.
Neturi ka zmones veikt, tai prietaru issigalvoja :)

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai