Muzikos terapija

Prieš kokį mėnesį viena draugė manęs paklausė, ar aš patarčiau jai grįžti namo Škotijon ir pradėt studijuot šiais metais ar dar pasilikti ilgiau Zelandijoj ir pradėt mokytis kitąmet.

Po keleto sakinių išsiaiškinau, kad ji ketina mokytis muzikos terapijos. Iškart sukilo mano skeptiški jausmai ir išdėsčiau jai trumpą paskaitėlę, kad mano supratimu muzikos terapija neveikia. Žinoma, turėjau pridurti, kad visgi pasidomėsiu tuo plačiau.

Taigi pasidomėjus išaiškėjo, kad labiausiai tikėtina, jog esu teisus... Muzikos terapija - neveikia. T.y. ji veikia tik tiek, kiek kažko veikimas smegenims yra geriau, negu nieko neveikimas.

Kaip sakė vienas neurologas - muzikos terapiją vadinti terapija yra lygiai tas pats, kas futbolo žaidimą (komandos bendravimas, fizinė veikla, šiek tiek strategijos) vadinti futbolo terapija.

Tiesa, reikėtų pažymėti, kad už kalbą ir dainavimą yra atsakingos skirtingos smegenų sritys, tad kai kurie žmonės pažeistomis smegenimis negali kalbėti, tačiau gali dainuoti. Bet tai yra konkretus smegenų pažeidimas, niekuo nesusijęs su ta "bendrąją" muzikos terapija.

Papildomos nuorodos

Suprantantiems angliškai rekomenduoju pasiklausyti Soundcheck laidoje vykusio pokalbio apie muzikos terapiją.

Taip pat suprantantiems angliškai rekomenduoju pasiskaityti straipsnį apie tai, kaip mokslininkai pasinaudodami magnetiniais impulsais sugebėjo vienam žurnalistui laikinai atjungti gebėjimą kalbėti, tačiau gebėjimą dainuoti paliko nepakitusį.

Komentarai

Danguole sakė…
Labai norėčiau papriestarauti. Jei muzika žmones veikia teigiamai, vadinasi tai ir yra terapija. Suprantama, ji neskiriama kaip reabilitacija po kojos pirsto luzio, taciau yra tam tikra ligoniu grupe, kuriems ji padeda. O del priestaraujanciu straipsniu, tai bet kuriai temai bus oponuojanti nuomone su kruva irodymu. Taip kad butu drastiska teigti, jog muzikos terapija -tai yra nesamone. Juolab zmogui, kuris pasiryzes ja studijuoti:) Bet cia mano asmenine nuomone.
Linas J sakė…
Danguole, man, kai būnu alkanas, kartais subjūra nuotaika. Tada man padeda maisto terapija.
Unknown sakė…
NAtūralu- visur yra visokių nuomonių, visokių ir reikia. Skeptiškas kitų požiūris visad skatina kitus daugiau domėtis ir prieštarauti, ieškoti savo tiesos. Muzikos terapija jau gerą pusšimtį pasaulyje yra pripažinta ir kaip disciplina, ir kaip mokslas, ir kaip profesija. Muzikos terapija nėra stebuklingas vaistas, vieniems ji, jei taikoma tinkamai, padeda daugiau, kitiems mažiau. PAts žodis terapija muzikos terapijoje nėra taip siaurai suprantamas- pats žodis "terapija" (iš graikų k.) reiškia ir gydymą, ir pagalbą. Trumpai tariant, tai sveikatos, gyvenimo kokybės gerinimas muzikos (daugiau muzikines veiklos)pagalba. Jei futbolo ateitų žaisti žmogus, kuris turi psichologinių, bendravimo problemų, jei futbolo žaidimas jam padėtų peržengti sunkumų ribas- tai irgi būtų galima pavadinti futbolo terapija, bet, kiek man žinoma, tokio dalyko, nei mokslo, nei profesijos nėra.. Kaip muzikos terapija veikia yra atliekami tyrimai. O kad ji turi teigiamą ne tik fiziologinį, bet psichologinį poveikį, patvirtina netgi tyrimai su neišnešiotais kūdikėliais- jie ir greičiau nusiramina, ir daugiau svorio priauga, ir visi fiziologiniai rodikliai pagerėja, kai jiems taikoma muzikos terapija. O ka jau kalbėt apie psichologinius dalykus, mamos- vaiko ryšį, kuris ženkliai pagerėja dirbant su abiem. Taigi, nereikia taip nuvertinti muzikos terapijos, tiesiog skatinu plačiau pasidomėti apie jos galimybes, jos taikymo sritis ir būdus. SUprantu ir gydytojus, kurie gana skeptiškai visada priima alternatyvias terapijas. Tačiau muzikos terapeutai visai nekonkuruoja su gydytojais, anaiptol- siekia bendradarbiavimo su jais, komandinio darbo, bendram tikslui- pacientų gerovei. Lietuvoje muzikos terapija irgi nėra naujiena, jau 12 metų veikia asociacija, jei domina, cia nuoroda: www.lumta.elnet.lt
Linas J sakė…
"O kad ji turi teigiamą ne tik fiziologinį, bet psichologinį poveikį"

Teigiamą fiziologinį ir psichologinį poveikį man turi futbolo terapija, maisto terapija ir programavimo terapija.

Taip pat, kiek suprantu, grupinė rūkymo terapija turi gerą psichologinį poveikį.

O štai nerūkymo terapija turi gerą fiziologinį poveikį.

Tai, kad prie bet kokio veiksmo turinčio teigiamą poveikį prilipdai žodelį "terapija" nepaverčia jo terapija.

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai