Skiepai nuo gripo, rekomenduoju

Rytoj eisiu skiepytis nuo gripo (Naujojoje Zelandijoje dabar prasideda žiema). Kai apie tai pranešiau Twiter ir Facebook svetainėse susilaukiau keleto atsiliepimų apie tai, kad skiepai nuo gripo neveikia.

Nelabai nustebau, tokio atsiliepimo susilaukęs iš draugų tikinčių ir praktikuojančių akupunktūrą, labiau nustebau to sulaukęs nuo skeptiško bei paprastai mokslinę poziciją palaikančio brolio.

Visų pirma, vakcina nuo gripo yra gan trumpalaikė (pritaikyta vienam gripo sezonui), nes gripo virusas mutuoja gan greitai. Tačiau vakcina ruošiama labiausiai keliems praėjusiais metais plitusiems viruso variantams, kurių dalis lieka nepakitę ir po metų, o kiti mutuoja daugiau ar mažiau. Tad nenuostabu, kad vakcinos efektyvumas kiekvienais metais yra skirtingas. Bet net jeigu gripo virusas yra pakitęs imuninė sistema nelieka abejinga ir po vakcinavimo sugeba greičiau, efektyviau susidoroti ir su mutavusiomis formomis.

Sveiki suaugusieji dažniausiai sugeba persirgti gripu be ypatingų komplikacijų, tačiau kam rizikuoti sirgti sunkiai, jeigu galima to tikimybę gerokai sumažinti?

Be to, mes gyvename visuomenėje, kurioje tenka bendrauti su bendradarbiais, žmonėmis autobusuose, parduotuvėse ir kitur. Tai reiškia, kad netgi jeigu jūs sugebėsite persirgti gripu lengvai, jūs kuo puikiausiai galite užkrėsti žmogų (ypač vaikus, nėščias moteris, senus žmones), kuriems tas jūsų perneštas užkratas turi gerokai didesnę tikimybę baigtis liūdnai.

JAV 8 valstijų ir CDC (Ligų Kontrolės Centras) duomenimis 2005-2006 ir 2006-2007 gripo sezono metu imunizacija nuo gripo buvo 75% efektyvi apsaugant nuo hospitaliazcijų susijusių su gripo sukeltom komplikacijomis.

Taip pat viena draugė šiandien pareiškė, kad ji niekas nesirgo gripu, todėl jinai ir nesiskiepija bei paklausė ar skiepijantis kasmet imuninė sistema "nesusidėvi". Atsakymas į pastarąjį klausimą paprastas - imuninė sistema nesusidėvi, nuo vakcinos ji tik "išmoksta" sparčiau reaguoti į pažįstamas grėsmes. O dėl nesusirgimo - kai kurie žmonės neatskiria gripo nuo paprsčiausio peršalimo, o kartais dėl paprasčiausios sėkmės. Tačiau, žmonės, paprastai, nėra atsparūs šiam virusui.

Trumpai tariant, artėjant žiemai, rekomenduoju skiepytis.

Jeigu radote kokių nors netikslumų, praneškite apie tai komentaruose, geriausia būtų su nuorodomis.

Papildomam skaitymui:
Wikipedia straipsnis apie gripo pandemijas kilusias XX amžiuje.


PavadinimasMetaiAukų skaičiusUžsikrėtusių skaičius
Ispaniškasis gripas
1918-192050 - 100 mln
Azijietiškasis gripas
1957–1958
?
1-4 mln
Honkongo gripas
1968–19690.5 mln
Vien JAV 50 mln

O visiems draugams Naujojoje Zelandijoje rekomenduoju pasiskiepyti. Be to, prie progos pasikalbėkite apie tai su savo šeimos gydytoju.

Komentarai

Vilmis sakė…
Aš tai patiklus žmogus - ir akupunktūra tikiu ir skiepais, tik labai keista balandžio mėnesį skiepytis nuo gripo :)
Vilma sakė…
aš irgi už skiepus nuo gripo. pasiskiepiju kiekvienais metais ir taip jau 4 metai. galiu pasakyti, kad rimtai nesirgau. šią žiemą tik gerklė pakankino... kol kas nėra skiepų nuo gerklės uždegimo. velniava :)
Linas J sakė…
Ačiū, Vilma, už palaikymą :)
Anonimiškas sakė…
Nusiteik po skiepų - greitu laiku nesunkiai susirgt. Daugumai taip būna. Pasitikslink dėl to pas skiepijančius medikus. Reik manyt, tai tiesiog organizmo reakcija į vakciną.
Mama
V. sakė…
Apie 75%. Tai melas! Aš maniau, kad jau diskutavai apie tai su Map Facebooke. http://www.newscientist.com/article/mg20026815.500-flu-shots-save-fewer-lives-than-thought.html
Siūlau būti labiau skeptišku ;)
Linas J sakė…
Vitali, nepamiršk, kad Map Facebooke diskutuodama nieko įrodyti taip ir nesugebėjo, o jos pradiniai teiginiai pasirodė iš piršto laužti. Taip pat, Tavo pateiktas šaltinis yra apie žmonių, kuriems virš 65, vakcinavimą. T.y. su ta diskusija neturi nieko bendro.
V. sakė…
Kaip tu manai, kas svarbiau: būti teisiam ar kad diskusija būtų etiška?
Siūlau geriau passistudijuoti medžiagą! Didžioji dalis guldomų į ligoninę dėl gripo yra senukai virš 65. Męs čia šnekam apie statistiką. Ar ne?
V. sakė…
Ok, gal būt detalesnis paaiškinimas pabaigs šia diskusiją:

Skiepai nuo kokio hepatito yra neginčyjamai labai naudingi ir efektyvūs, bet gripo virusas yra skirtingas ir "moka" labai greitai keistis. Jis geba pakeisti savo paviršiaus baltymus ir seni skiepai tampa neefektyviais. Gamintojai nespėja pagaminti naujų skiepų atitinkančių šių metų virusus. Jeigu gamintojai netgi pagamintų skiepus 100% atitinkančius šių metų virusus ir visi imtų ir pasiskiepytų, virusas pasikeistų greičiau ir tų metų skiepai taptų neefektyviais. Virologai tyriantys avian flu teigia, kad tai galėtų padidinti užsikrėtusių gripu skaičių, o ne jį sumažinti. Labai galimas dalykas, kad bus išrasta universali gripo vakcina, kuri taikysis į baltymą, kuris yra identiškas daugumoje gripo virusų sukelenčių panademijas, tuomet bus gera mintis skiepytis visiems :)

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai