Informavimo apie homeopatiją savaitė

Homeopatai šią savaitę vadina "informavimo apie homeopatiją savaite", tad aš painformuosiu šiek tiek:
Homeopatija yra pseudomokslas, kuris ne tik kad neveikia, bet ir negali veikti! 


Tad pacituosiu Vikipediją:


Homeopatija (gr. όμοιος 'panašus' + πάθος 'skausmas, liga') – alternatyviosios medicinos naudojamas gydymo metodas.
Gydoma specialiu būdu paruošiamais preparatais – medžiagos, kurios sveikam žmogui sukelia panašius simptomus į gydomą ligąatskiedžiamos taip, kad jų pagamintame preparate praktiškai arba visiškai nelieka. Gydymo principas grindžiamas senoviniu similia similibus curantur (lot. „panašus gydo panašų“) principu. Homeopatijos šalininkai mano, kad ypatingu metodu skiedžiamos medžiagos poveikis ne silpnėja, bet stiprėja. Homeopatinių vaistų poveikis paprastai aiškinamas tuo, kad vanduo nežinomu būdu „atsimena“ pirminę medžiagą, kuri buvo skiedžiama.
Šiuolaikinius mokslinius reikalavimus atitinkantys tyrimai rodo, kad homeopatinis gydymas turi ne ką didesnį, negu placebo efektas medicininį poveikį. Pagrindinių homeopatijos principų (potencijavimas, panašumas, gyvybinė jėga) neįmanoma patikrinti (pseudomokslas).
Homeopatija dažnai painiojama su gydymu vaistažolėmis (fitoterapija). Kadangi homeopatija kaip terminas yra plačiai žinomas, kai kurios kompanijos klaidindamos vartotoją naudoja jį marketinge, nors jų pardavinėjami preparatai nėra homeopatiniai, o ruošti pagal įprastą metodologiją – vitaminaivaistažolės ar panašiai. Homeopatinių preparatų reklamoje taip pat akcentuojama, kad tai „natūrali“ priemonė, o tai asocijuojasi su ekologiškais produktais ir vaistažolėmis. Dėl šios painiavos dažnai manoma, kad homeopatija yra pripažįstama ir įprastinės medicinos.

Neužkibkite ant šarlatanų kabliuko!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai