Praeitis apie ateitį

Praėjusią savaitę peskaičiau 1958-aisiais rašytą knygą “Įsiveržėliai iš Žemės (Invaders from Earth)”. Knygoje veiksmas vyksta 2044-aisiais. Tad galima sakyti mes daug maž pusiaukelėje. Taigi įdomu pasižiūrėti, kaip rašytojas įsivaizdavo ateitį.

Buitis

Knygoje paminėti 38 colių televizoriai – statuso simbolis. Daugeliui žmonių jau dabar prienami gerokai didesni televizoriai.

2044 metais biuruose rūkoma. Kas galėjo pamanyti, kad išaiškės, jog rūkyti nesveika?

Technologijos

Komunikacijos vyksta balsu ir tik namie/biure:

  • mobiliųjų telefonų knygoje nėra
  • ir keista, bet žmonėms praeityje, buvo sunku įsisvaizduoti, kad tekstinės komunikacijos (žinutės ir el. paštas) taip išpopuliarės.

Kosmoso tyrinėjimas

Knygoje kelionė į Marsą jau įvykusi, ten surado kerpių, bet knygoje aprašyta, kad žmonija labai nusivylusi, nes žmonės norėjo surasti protingas būtybes. Tikrai? Kiek suprantu bet kokios gyvybės suradimas bet kurioje planetoje sulauktų nerealaus susidomėjimo iš kone visos žmonijos.

Kelionė į Marsą, Venerą ir Ganimedą (Jupiterio mėnulį) buvo vykdoma žmonių. Kita vertus iš mūsų kosmoso tyrinėjimo istorijos mes žinome, kad bent jau kol kas beveik visos kelionės į kitas planetas yra automatizuotos ir žmonės į ten nesiunčiami.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai