Dviguba pilietybė

Lietuviai, užsienyje tiek pragyvenę, kad įgytų kitos šalies pilietybę, paprastai jau būna pakankamai apsipratę toje kitoje šalyje, kad net menkiausia kliūtis sugrįžti į Lietuvą, gali tapti lemiama jų apsisprendimui.

Taip pat pilietybė yra tarsi nuosavybės antspaudas, taip kaip kadaise vergija buvo - priklausai kokiam nors savininkui ir viskas. Tad iš esmės, kuo žmogus daugiau pilietybių turi, tuo jis - laisvesnis - t.y. nėra ribojamas kažkokių teritorijų, darbo leidimų, galų gale valdžios kėsinimųsi į savo gyvenimą.

Kažkaip dvigubos pilietybės priešininkai žiūri į pilietybę, kaip į privilegiją, bet kai pasižiūri, kad ta "privilegija" niekuo nepagrįsta - tik priklauso nuo to, kurioj šalyj gimei arba, kas tavo tėvai ir tuomet pasidaro labai panašu į vergiją, kastų sistemą ar diskriminaciją.

Iš istorijos perspektyvos žiūrint, daugiau pilietybių turinčio žmogaus gyvenimas yra labiau užtikrintas. Tiesiog prisiminkit, kiek kartų Lietuva XX amžiuj buvo okupuota, o po to atsakykit į klausimą - ar turi kas nors garantijų, kad ateityje kas nors blogo nenutiks? O kam nors nutikus, žmogus turintis kelias pilietybes turi daugiau galimybių pasitraukti ir sėkmingai pratęsti savo gyvenimą svetur.

Trumpai tariant, keleto pilietybių turėjimas žmones padaro laisvesniais ir saugesniais ir niekam nekenkia. O ar ne to mes siekiame?

Komentarai

Anonimiškas sakė…
cia perlenkei su laisvumu. Pabegimo laisve, okupuojant sali, laikyti argumentu - labai ciniska. Na, o pabegti galima visuomet ir po to pasinaudoti pabegelio statusu.
Apskritai lietuviai labai skausmingai ziuri i tokius dalykus, kaip pilietybe, kalba, etc. Cia individo reikalas kalbeti lietuviskai, laikyti save lietuviu ir pilietybe tikrai neprideda jokiu stimulu ta daryti. Jei laisve priklauso nuo tokiu pragmatisku dalyku, kaip pasas (pilietybe), tai tada niekuomet ir nebus tikrosios laisves. Atm
Linas J sakė…
Laisvė - prievartos ir pasirikimo apribojimų nebuvimas. Kuo daugiau pilietybių turi žmogus, tuo jis laisvesnis, nes tuo mažiau apribojimų jis turi.

O tai, kad žmonės jautriai žiūri į tokius klausimus, tai blogai, reikia juos mokyti mąstyti ir nesivadovauti emocijom.

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai