Facebook'o esmė

Trumpai: Facebook'as leidžia bendrauti iškart su dideliu kiekiu draugų ir pažįstamų.


Taigi, jau keletą kartų per pastarąsias savaite sulaukiau klausimo "Kokia Facebook'o esmė?".

Facebook'as yra bendravimui skirta svetainė. Taip, yra ir kitų bendravimo priemonių - gyvas bendravimas, telefonu, per Skype, el. paštu, rašant į savo internetinius dienoraščius ir kt.

Keliems draugams parašote laiškus, paskambinate ar kitaip pranešate apie save kasdien ar kad ir kas savaitę? Na neaišku koks atsakymas, bet su kiekvienu atskirai pabendrauti neišeina - laiko pritrūksta. Tai čia su draugais. O kur dar pažįstami, su kuriais irgi nesinori ryšių nutraukt?

Taigi Facebook'as iš dalies šią problemą išsprendžia, ypač, jei nemažai draugų ir pažįstamų irgi naudojasi šia svetaine reguliariai.

Taigi Facebook'e galima bendrauti tiek viešai, tiek privačiai. Privatus bendravimas nieko nevertingas, galite tai daryti bet kokiu kitu būdu. Viešojo bendravimo privalumai pasireiškia tuo, kad paskelbus nuotraukas, jas galės pažiūrėti ir pakomentuoti visi draugai ir pažįstami. Paskelbus apie savo nuotaiką ar savo statuso pasikeitimus, bet kuris iš draugų galės be didelių pastangų pasižiūrėti informaciją. Prie pokalbio tavo profilyje (on the Wall) galės prisijungti bet kas. Taip pat, paspaudę ant "home" nuorodos pamatysite visų savo draugų viešų įrašų santrauką. Trumpai tariant, vienoje vietoje pamatysite, kas per paskutines porą dienų nutiko jūsų draugams ir pažįstamiems.

Keletas patarimų
  • Reguliariai (kartą per dieną ar per dvi) atnaujinkite savo statusą. Tai tik 1 - 2 sakiniai ir jie bus matomi visiems draugams ir pažįstamiems jų puslapiuose. Statusą galima atnaujinti paspaudus "Profile" ir "Update your status".
  • Kasdien peržiūrėkit savo "home" puslapį - draugai pastoviai ką nors veikia, kaip nors jaučiasi - pasidomėti plačiau yra puiki proga užkalbinimui
  • Naudokit Facebook'ą daug maž reguliariai. Tai kaip ir telefonas, jeigu niekad nekelsite ragelio, tai ir naudos nebus.
Kokios Facebook'o alternatyvos?
  • Frype (lietuviškas)
  • Myspace
  • Hi5
  • Friendster
  • Orcut

Komentarai

Neparašei pagrindinio dalyko: ten galima patiems rašyti aplikacijas ir jų prirašyta nesveikai yra. Va čia visa esmė :)
Linas J sakė…
Na... aplikacijos tik papildomų galimybių prideda bendravimui. Bet taip ir trukdo - pvz. paskutinė man draugų pasiūlyta aplikacija buvo "Advento kalendorius", mažiau naudingų nei tokia aplikacija dalykų sunku ir sugalvoti. :)
Bet kaip pastebėjai, svetainių daug, kuriose gali bendrauti, o didžiausia viena. Jei ne šitas dalykas, ko gero tokia nabūtų
Linas J sakė…
Ji pasidarė antra pagal didumą, dar prieš leidžiant kurti aplikacijas ir jos naudojimas augo. Jeigu ne aplikacijos, ji dabar, mano manymu, jau vistiek būtų didžiausia. :)
Kažkas būtų padaręs aplikacijas ir būtų jau aplenkęs :P
Linas J sakė…
Kadangi manęs viena draugė paklausė, kas yra tos aplikacijos, tai čia nedidukas paaiškinimas:

Facebook application yra papildoma kitų žmonių ar organizacijų sukurta programa-priedas Facebooku'ui. Tad žmonės prikūrė visokių tokių aplikacijų ir Facebook'e dabar galima daryti daugiau visokių dalykų, nei kitose socialinio bendravimo svetainėse.

Pvz. į savo Facebook profilį galima prisidėti programas, kuriomis galima lyginti draugus, kuriomis galima įdėti nuorodas į savo nuotraukas kituose puslapiuose, atsakinėti į klausimus ir pagal juos būti palygintiems su draugais.

Nemaža dalis aplikacijų yra labai kvailos (silly) :) - pvz tokia kaip "piratai prieš nindzes", kur tiesiog veikia kaip virusas - žmonės skatinami užverbuoti piratais arba nindzėm kuo daugiau savo draugų. Ir aplikacija tik rodo kiek iš viso vienų ir kitų yra užverbuota.

Trumpai tariant, aplikacijos tai priedai, juos galima panaudoti naudingai, bet didžioji dalis - šlamštas ir pastoviai iš draugų gaunami pasiūlymai prisidėti vieną ar kitą aplikaciją tik erzina.
Anonimiškas sakė…
problema, jog daug žmonių spaudžia mygtukus "Next", net nepaskaitę kas bus toliau, tai ir siuntinėjami tie kvietimai į visas puses. Tie priedai galiausiai gali būti peilis facebook'ui, nes per visokias "fun wall" ir etc, neberandi nieko naudingo.

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai