Balsavimas internetu - gera idėja, tačiau... užsienio lietuviams beveik visiškai nenaudinga. Pagrindinė priežastis ko gero yra ta, kad norint balsuoti internetu žmogus kažkokiu būdu turės įsigyti elektroninį dokumentą (šiuo metu politikai siūlo naudotis bankų jau sukurta klientų atpažinimo sistema). Tai padaryti gyvenant užsienyje tikrai sunkiau nei užsiregistruoti balsuoti paštu. Tad bent jau pirmasis balsavimas internetu turėtų būti sudėtingesnis už balsavimą paštu ar tiesiog atvykstant į ambasadą.

Žiūrint iš informacinių technologijų pusės - pakankamai sunku užtikrinti anonimiškumą bei užtikrinti, kad balsavimo rezultatai nebus paveikti kokiu nors būdu. Netgi tai užtikrinus yra pakankamai sunku balsuojantiems pademonstruoti, jog duomenys apie jų balsą buvo išsaugoti anonimiškai.

Aš pats, atsiradus galimybei balsuoti internetu ko gero taip ir balsuočiau (tiesa visada balsuodavau ir anksčiau), nebalsuočiau internetu tik tuo atveju, jei balsuojant internetu nebūtų galimybės sugadinti balsavimo biuletenį, nes daugeliu atveju tiesiog norisi aktyviai išreikšti nuomonę, jog nė vienas kandidatas neatitinka mano pažiūrų.

Trumpai tariant, manau, jog naudos mažai, o tokio projekto įgyvendinimas kainuos daug.

Ko gero pirmas dalykas, kurį reikėtų įgyvendinti - sukurti normalią ir veikiančią el. parašo infrastruktūrą, o tuomet galima būtų imtis ir balsavimo internetu.

Estijoje internetu balsuoti padeda asmens tapatybės kortelė, kuri yra privaloma Estijos piliečiams ir kurioje yra valstybės suteikti viešojo rakto infrastruktūros duomenys.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai