Naujas pilietybės įstatymas pakenks užsienyje gyvanantiems Lietuvos piliečiams

2009 Vasario 17 užregistruotas naujas pilietybės įstatymo projektas.

Šio projekto aiškinamasis raštas teigia:
Priėmus įstatymą, neigiamų pasekmių nenumatoma.
Pats įstatymas, deja, teigia:
7 straipsnis. Atvejai, kai Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos valstybės pilietis

Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, jeigu jis atitinka bent vieną iš šių sąlygų:

1) Lietuvos Respublikos pilietybę ir kitos valstybės pilietybę įgijo gimdamas;

2) yra asmuo, ištremtas iš okupuotos Lietuvos Respublikos iki 1990 m. kovo 11 d. ir įgijęs kitos valstybės pilietybę;

3) yra asmuo, pasitraukęs iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. ir įgijęs kitos valstybės pilietybę;

4) yra šio straipsnio 2 ar 3 punkte nurodyto asmens palikuonis;

5) sudarydamas santuoką su kitos valstybės piliečiu dėl to savaime (ipso facto) įgijo tos valstybės pilietybę;

6) Lietuvos Respublikos pilietybę įgijo išimties tvarka, būdamas kitos valstybės pilietis;

7) Lietuvos Respublikos pilietybę įgijo turėdamas pabėgėlio statusą Lietuvos Respublikoje.
26 straipsnis. Lietuvos Respublikos pilietybės netekimas įgijus kitos valstybės pilietybę

1. Lietuvos Respublikos pilietis, įgijęs kitos valstybės pilietybę, netenka Lietuvos Respublikos pilietybės nuo kitos valstybės pilietybės įgijimo dienos, išskyrus asmenis, kurie pagal šio įstatymo 7 straipsnio 1-5 punktus gali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės piliečiai.
Taigi, tas komentaras, apie tai, kad "neigiamų pasekmių nenumatoma" yra neteisingas. Neigiamas pasekmes ir toliau jus visi nuo 1990 kovo 11 dienos iš Lietuvos išvykę Lietuvos piliečiai norintys įsigyti dar vienos šalies pilietybę. Ypač tai paveiks žmones, gyvenančius ne Europos Sąjungoje.

Pavyzdys

Imkime, kad ir mano paties pavyzdį.

Esu Lietuvos pilietis, gyvenu Naujojoje Zelandijoje, turiu pastovaus Naujosios Zelandijos rezidento statusą, norėčiau gauti Naujosios Zelandijos pilietybę.

Variantas A : nusprendžiu neatsisakyti Lietuvos pilietybės

Visą likusį gyvenimo ne Lietuvoje laiką man reikės vizos keliauti į Australiją, reikės vizos norint persikraustyti dirbti į Australiją.

Variantas B: nusprendžiu gauti NZ pilietybę:

Visą likusį gyvenimo ne Lietuvoje laiką man kils sunkumų parvažiuoti atostogų į Europą/Lietuvą dėl visokių migracijos ribojimų. Taip pat bus gerokai sunkiau grįžti į Europą, nes norint dirbti bet kur Europos Sąjungoje reikėtų darbo leidimo.

Neigiamos pasekmės

Trumpai tariant, neigiamos įstatymo pasekmės yra tai, kad Lietuvos piliečiams visiems laikams atimama galimybė lengvai išspręsti visas su gyvenimu svečioje šalyje susijusias problemas.

Komentarai

O tu pasidomėjai kas yra pilietybė? Kokias pareigas ji suteikia?
Linas J sakė…
Vidmantai, pilietybė yra toks dalykas panašus į antspaudą ant kaktos ir tas antspaudas rodo, kas tau gali nurodinėti, ką tu turi daryti ir kurioje vietoje gali judėti/dirbti be leidimo.

Tik tiek kad antspaudas yra išreikštas paso pavidalu.

Kuo daugiau pilietybių, tuo žmogus laisvesnis - nes turi geresnes judėjimo/darbo galimybes ir yra mažiau priklausomas nuo savo valstybių-šeimininkių užgaidų.

Pasas (pilietybė) gyvenimo pradžioje paprastai suteikiamas už tai, kad gimei kurioje nors šalyje arba kuriems nors tėvams - t.y. kaip ir vergovė anksčiau: gimei negrams Amerikoj - būsi vergu, gimei baltuoju Amerikoj - būsi laisvu žmogum.

Tik tiek kad kai kurios valstybės, yra kiek liberalesnės - jos savo vergams-piliečiams leidžia savo pastangomis tapti laisvesniais - įgyti daugiau pilietybių, o tokios valstybės, kaip Lietuva, tokių dalykų pripažinti nenori - Lietuvos pozicija - "jeigu bus ne tik mano pilietis, tai nafik man tokio reikia, atiduosiu jį kitiems ir lai žinosi".

Trumpai tariant - viena pilietybė yra praktiškai priklausomybės simbolis. Visų pasaulio valstybių pilietybė šiuo metu - praktinės laisvės idealas.

Dar būna žmonių be pilietybės, tai yra teorinis laisvės idealas.
Danguole sakė…
Suprantu ir Lietuvos poziciją, ir tavąją. Bet termino "pilietis" supratimas, mano galva, yra tas, kad jei tu gimei lietuviu ir uzaugai Lietuvoje, tai koks tu, velniai griebtų, naujazieladietis, australas ar airis? Tu visada save laikysi lietuviu, turbūt, ar ne? Lietuva , gi šiuo atžvilgiu, neturi teisės atimti pilietybės. Vienok, galėtų išleisti kokias nors pataisas, kad piliečiai, turintys du pasus, ir gyvenantys ne Lietuvoje, praranda teises į pensiją, nemokamą gydymą ir pan. Būtų žiauru, bet teisinga.
Marius Smitas sakė…
Sveikas, as planuoju kai pabaigsiu mokslus uz 1.5metu saut i Australija ir galvoju apie sia problema.. todel galvoju pasiimti airijos pilietybe ir tada turetu nebuti problemu europoje, o airija pripazysta dviguba pilietybe..

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai