Ekonomika nemokanomika

Šiame straipsnelyje žodį freeconomy versiu nemokanomika, mat freeconomy yra naujadaras sudarytas iš žodžių free (laisvas, nemokamas) ir ecomony (ekonomika).

Šiandien Irka manęs paklausė, ar turiu aš kokią nors nuomonę apie freeconomy (nemokanomika).

Aišku turiu! Tiksliau iš pradžių neturėjau, bet vos persiskaitęs apie juos šiek tiek informacijos suradau išsyk jiems vietą mano filosofijos sistemoje.

Kaip ten bebūtų, ši nemokanomika nėra tokia jau labai kuo nors ypatinga, šiuo metu daugelis savanoriškų organizacijų veikia tokiais principais - savanoriai skiria savo žinias ir laiką nemokamai dirbti visuomenės labui.

O skiriasi nuo savanoriavimo nemokanomika tuo, kad jų judėjimo tikslas - visos visuomenės perėjimas nuo pinigais pagrįstos ekonomikos prie bepiniginės gerumu ir pasitikėjimu pagrįstos visuomenės. Na... kažkas panašaus į hipių komunas.

Gražiai visa tai skambėtų, bet dauguma ekonominių sistemų / santvarkų / ideologijų / tikėjimų pamiršta paimti domėn žmogiškąjį faktorių. T.y. praktiškai visi pamiršta tai, kad žmonių ne tik kad neišeina skirstyti į blogus ar gerus, bet ir apskritai kiekvienas žmogus evoliucijos eigoje išsivystė būti tiek geru, tiek ir blogu, priklausomai nuo situacijos. Žmonės nori gyventi geriau nei kiti. Žmonės nori turėti daugiau, nei jiems iš tikro reikia. Galų gale visų žmonių vertybės skirtingos. Ir kaip lietuviai sako - kiekvieno nagai į save lenkti.

Taigi, aš manau, kad veiktų bet kokia sistema, jeigu visi žmonės laikytų tą sistemą gera ir savanoriškai jos laikytųsi.

Jau ko gero iš mano ankstesnės pastraipos supratot, kad dėl visų žmonių skirtingumo, žmogaus psichologijos ir žmogaus evoliucijos tokios gerumu pagrįstos sistemos niekada neveiks.

Kai kurie juokingi nemokanomikos filosofijos teiginių:
  • jeigu nebus pinigų (ir turto) tai atsiras saugumas. Tik tiek, kad jie pamiršta, jog nusikaltimai daromi ne vien dėl pinigų, bet ir dėl meilės, sekso, valdžios, žiaurumo ir kt priežasčių
  • reikėtų bendrauti akis į akį ir atsisakyti technologinio bendravimo (telefonu, internetu ir kt.) - na nėra ką ir pasakyti, tik tiek, kad tai technologinio bendravimo atsisakymas - neefektyvu.
Trumpai tariant, nemokanomika ateities neturi.

Komentarai

Anonimiškas sakė…
Visu pirma ka norejau pasakyti, tai tu idiote nesi ekstrasenas ir negali prognuozuoti ateitis, ar ne?
Norejau pasakyti kad tu neteisingai lygini "freeconomy community" su savanoriskom nevyriausybinem organizacijom, jos gauna paramas, jos iesko lesu tam jog jiems atsipirktu tas savanoriskas darbas. Ir tai visiskai nepanasu i hipiu komunas. Tau truksta informacijos, arba tu ta informacija iskraipai. Sakyciau labai jau iskreiptas straipsnis.
Taip del to kad nevisi nusikaltimai yra daromi del pinigu as sutinku. Bet cia manau ne nusikaltimus nori salint :)
O del antro punkto jog reikia atsisakyti "negyvo" bendravimo tai cia ne del tavo minimo "efektivumo" o del to kad neliktu tai tik virtualioj relybeje. Tikslas yra kurti bendruomenes .Ir jeigu tu vertini virtualu bendravima labiau nei realu, tai turi sutrikimu...koks cia dar tau efektyvumas...Apskritai esi iskrypes zmogus, nemanai taip?
Linas J sakė…
"Visu pirma ka norejau pasakyti, tai tu idiote nesi ekstrasenas ir negali prognuozuoti ateitis"

Žmogaus sugebėjimas mąstyti suteikia jam galimybę prognozuoti ateitį.

"Ir tai visiskai nepanasu i hipiu komunas."

LOL. O į ką panašu? :)

"tu neteisingai lygini "freeconomy community" su savanoriskom nevyriausybinem organizacijom"

Nagi, ar teko dirbti savanoriškoj organizacijoj Tau? Savanoriškose organizacijose absoliuti dauguma dirbančiųjų yra savanoriai - t.y. dirba darbą ir už tai negauna jokio atlyginimo.
Anonimiškas sakė…
"Žmogaus sugebėjimas mąstyti suteikia jam galimybę prognozuoti ateitį."

Kas? :D Kiek tau metuku berniuk? :) Tai tuo met pasakyk man Dekarte :) ar kitamet ateis pavasaris?

Hipiu komunos yra hipiu komunos. Freeconom'istai yra freeconomistai. Azuolas medis, bet berzas ne azuolas nors jis ir medis. Be to Hipiai yra subkultura, tiksliau buvo. Gali enciklopedija patikrinti.
Taip as dar iki siol dirbu savanoriskoje organizacijoje. Ir as neminejau jokiu atlyginimu atidziau skaityk. Gerai jog sugryzau paskaityti ka atrasei.

p.s. "LOL" toks zodis neegzistuoja.
Linas J sakė…
Koks skirtumas ar hipiai - subkultūra ar ne? Svarbu, kad jie bandė gyventi maždaug tokį nemokanomistų propaguojamą gyvenimą - kūrė bendruomenes ir nenaudojo jų viduj pinigų.

Savanoriškos organizacijos sukuria infrastruktūrą, kuri reikalinga, kad galima būtų efektyviau tuos darbus atlikti, o žmonės, kurie prisijungia prie tų organizacijų dirba nemokamai motyvuojami to, kad jiems rūpi kuris nors visuomenės sluoksnis/klausimas ir pan. Tad atlyginimo nebuvimas yra svarbus dalykas šiam palyginimui.

Beje, "LOL" reiškia "prajuokinai". :)

Atsisakyti virtualaus bendravimo yra, švelniai pasakius, idiotiška mintis. Taip, kartais bendravimas gyvai yra efektyvesnis, tačiau virtualus bendravimas yra efektyvesnis daugeliu atveju. Tik vieną pavyzdį paminėsiu - pabandyk man perduoti žinutę akis į akį.

Na sėkmės keičiant pasaulį, tik nepamiršk žmonių psichologija pasidomėt prieš keisdama, nes jeigu tavo kuriama santvarka neatitiks to, kaip žmonių smegenys veikia, tai nepasiseks :)
+ simonas sakė…
Kažkaip piktai čia padiskutavot. Aš tai gal irgi linkčiau prie savanoriško darbo. Save nuo nekonomistų skirčiau tuo, kad nesiekiu, jog visa visuomenė žmogiškom pastangom tai pradėtų daryti. Tiesiog darau tai tam, kad pats galėčiau pasitarnauti. Tai keičia mane. Viliuosi, kad gal pakeis ir kai kuriuos kitus. Žodžiu, neturiu iliuzijų, kad kada nors pasieksime utopistinę visuomenę, bet, nepaisant to, vis tiek tikiu tokio darbo prasme. Čia kaip apie tą berniuką ir jūros žvaigždes. Jei kam įdomu, kitam komentare galėsiu papasakot tą istoriją.
Linas J sakė…
Simonai, aš irgi vadovaujuosi šūkiu: Jeigu gali padėti kitiems nepakenkdamas sau - padėk.

Tiesiog tai nereiškia, kad visi žmonės tuo vadovaujasi. Netgi nereiškia, kad visi žmonės turi galimybę vadovautis tuo.
Anonimiškas sakė…
Na as nenorejau piktai parasyti :)
taip gavosi. Man labai nepatinka kai yra perpasakojama ir iterpiama savo nuomuone, zinoma tai nieko blogo, taciau jei ne pilnai supranti apie dalyka apie kuri ketini pasakoti, tai gali tureti skaudziu pasekmiu, net ir nenoredami galima tokiu padaryti, tada ka norejau pasakyti pries reiskiat(susikuriant) savo nuomuone deretu tvarkingai ir nuosekliai ir nuodugniai pasidometi. Nu gerai del savanoriu, netinkamas pavizdys, tai tarkim cia nenoriu pikt, bet del paskutiniu dvieju dalyku TAI NORIU PER AUSI DUOT! O del hipiu tai...istorija :D Ir apskritai kalbant apie hipius slykstu darosi pagalvojant apie ju laisvas paziuras, bet cia ne i tema :D
Vat simonas gerai pasake, "Tiesiog darau tai tam, kad pats galėčiau pasitarnauti. Tai keičia mane. Viliuosi, kad gal pakeis ir kai kuriuos kitus. Žodžiu, neturiu iliuzijų, kad kada nors pasieksime utopistinę visuomenę" juk net patys freeconomistai nurodo ta. Nematau cia prasmes prognozuoti ateiti. Del psichologijos, gal ir nevisi zmones zmones gali vadovausi sia filosofija, taciau tikslas yra kurti bendruomenes o ne visuomene.
O ta istorija butu idomu paskaityti, apie berniuka. Visu pirma bro1 :D...as tau nieko nenoriu perduot akis i aki :)...nepazystamas tu man, ir iskrypes :D...ir dar silpnas...kodel palikai Lietuva?
cia ne i tema :D
Linas J sakė…
Dargaile, turiu prašymą, pabandyk be įžeidinėjimų rašyt.

"kodel palikai Lietuva?"

Dėl to, kad aš nemanau, jog žmogus turi gyventi ten, kur gimė.

"as tau nieko nenoriu perduot akis i aki"
Štai dėl to ir nereikia atsisakyti virtualaus bendravimo, perduoti man kažką nori, bet nesi pasiruošusi išleisti ~5000 Lt skrydžiui lėktuvu ir sugaišti 5 dienų, kad tai man perduotum akis į akį.

"Ir apskritai kalbant apie hipius slykstu darosi pagalvojant apie ju laisvas paziuras"

LOL. Labai jau subjektyvus tas šlykštumo jausmas, bet dabar suprantu, kodėl tau palyginimas su hipių komunom atrodo nekorektiškas.

Na ir dar syk priminsiu lietuvišką patarlę: Kiekvieno nagai į save lenkti.

O psichologija rodo tai (pabandysiu kada neužilgo surast nuorodą), kad žmonės yra nelabai racionalūs - ir jiems svarbu ne gyventi gerai, o gyventi geriau už aplinkinius.
Anonimiškas sakė…
Tas tiesa jog zmogus neturi gyventi ten kur gime :). Bet cia ne tas ataskymas kuri norejau isgirsti, norejau isgirsti kodel, priezasti. Bet nesvarbu istikruju.
Jo butu idomu paskaityti ka tie psichai raso :)
Gerai, be izeidinejimu. Nes dabar paskaiciau po iseiginiu, tai ne itin malonus zodziai akiai.
Linas J sakė…
"Tas tiesa jog zmogus neturi gyventi ten kur gime :). Bet cia ne tas ataskymas kuri norejau isgirsti, norejau isgirsti kodel, priezasti. Bet nesvarbu istikruju."

Puiku, dabar jau išsiaiškinom, kad gyventi kitur nereiškia nieko blogo, nesvarbu dėl kokių priežasčių. O aš pats išvažiavau, nes norėjau keliauti, pramokti anglų kalbą, pamatyti, kaip užsieniečiai gyvena.

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai