Laisvieji žmonės Kanadoje ir Zelandijoje

Kartą per mėnesį Southern Cross bare Velingtone vyksta nemokama dokumentinių filmų apie įvairias konspiracijos teorijas peržiūra. Jei teisingai suprantu, tai susirenka visokie hipiai ir žiūri ten filmus apie tai, kaip JAV vyriausybė susprogdino Pasaulio prekybos centro dangoraižius arba šiaip ką nors tokio, kuo neverta tikėti.

Tad šį pirmadienį su viena drauge nuėjom pasižiūrėti kaip atrodo tie filmus žiūrintys hipiai. Tačiau nuėjus išaiškėjo, kad visgi šįsyk filmas praktiškai ne apie konspiracijos teorijas, o apie tai, kaip Kanadoj yra laisvieji žmonės (freemen), kurie praktiškai, pasinaudodami įstatymais gyvena beveik už įstatymo ribų. Bet kokiems reikalavimams iš valstybės pusės jie turi paruošę savo įkainius, bet kokį reikalavimą iš valstybės ar valdininkų pusės priima, kaip prašymą atlikti paslaugą ir kt.

Pernelyg ten daug subtilybių įstatymų bandė išdėstyt, ir kai kurias iš jų, man regis, labai pritempinėjo prie to, kuo patys nori tikėti, dar kažką bandė pagrįsti Dievo valia, bet šiaip smagu buvo paklausyt, niekad anksčiau tokių keistų idėjų nebuvau radęs.

O po filmo atėjo vienas maoris ir papasakojo apie tai, kokia laisvųjų žmonių situacija Zelandijoj. Pasak jo, prieš pasirašant Waitangi sutartį tarp NZ ir Anglijos karalienės Naujajai Zelandijai buvo suteikta nepriklausomybė ir maoriais laikomi visi negrynos tautybės žmonės, t.y. anglo ir airės dukra, pagal tą sutartį yra laikoma maore. Tad jie interpretuoja, kad ta Waitangi sutartis yra negaliojanti, kuria maorių korporacijas ir jei tik kas, privačioms ir valdiškoms institucijoms siunčia laiškus, kad pagal tą nepriklausomybės pripažinimo sutartį dabartinė valdžia yra neteisėta ir reikalauja visokių teisių.

Po to pateikė pavyzdį apie tai, kaip išreikalavo iš vieno banko panaikinti paskolą būstui remdamiesi tuo... ir bandė išaiškinti, kaip jie tose maorių korporacijose kuria savo teismus ir kadangi tai yra korporacijos, tai kiekvienas narys tampa akcininku ir kaip akcininkas turi gauna po vieną balsą jos valdyme.

Nesiruošiu pernelyg tuo patikėti, bet man tai skamba labai panašiai į tai, kad bandoma kurti kažkas panašaus į konkurenciją valdžiai! Tegyvuoja anarchokapitalizmas!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai